Turnausten palkinnot - laillisuus

Moro,

Yritin tässä huonolla menestyksellä googlailla itse järjestettyjen turnausten palkitsemisen laillisuudesta. Arpajaislaista en löytänyt suoraa vastauta ja muilla foorumeilla näyttää keskustelu kääntyvän aina aiheeseen: Onko pokeri taito vai tuurilaji?.. Täällä kun löytyy ihan kovan luokan järjestäjiä niin löytyisiköhän täältä faktaa?

Eli saako rahapalkintoja jakaa ja vaikuttaako se missä turnauksen järjestää lainsäädäntöön? Lähinnä olen miettinyt turnaustyyppiä, jossa kaikki osallistujat maksavat sisäänpääsymaksun (n.5e tai jotain pientä). Kaikki sisäänpääsymaksut menisivät palkintojen jakoon, eikä minkäänlaista “järjestämispalkkiota” otettaisi. Samaan tyyliin kuin järjestettäsiin vaikka pokeriturnaus. Jako voisi mennä tyyliin:
3rd: Omat takaisin.
2nd: Omat takaisin x2.
1st: Loput.

Kotona jos järjestää, niin asia on varmasti eri, mutta mitä jos tämän kaltaisen turnauksen järjestää vaikkapa kuppilassa? Pelaamiseen tulee aina ihan erilainen tunnelma kun voi oikeasti voittaa jotakin. Friday night magiceissä on käsittääkseni aina palkintoina boostereita, mutta heartstonessa kun ei voi noin vaan kortteja jaella.

Toinen ja kolmas kysymys: Osallistuisitko tälläiseen turnaukseen jossa olisi pieni sisääpääsymaksu? Olisiko jotain toista hyväksikoettua palkitsemissysteemiä?

Mikäli turnauksessa jaetaan rahapalkintoja, niin kyseessä on veronalainen tulo, josta pitää maksaa ennakkonpidätykset. Ymmärrettävästi tämä on melko nihkeää puuhaa, joten suosittelen kehittämään jotain muuta palkinnoksi. Monissa muissa peleissä/lajeissa tämä on kierretty sillä, että jaetaan tavarapalkintoja (lajiin liittyviä ja ei älyttömän kalliita, niin verottajaa ei kiinnosta), mutta HSn kohdalla tämäkin on vähän vaikeaa, kun ei ole mitään boostereita, mitä voisi jakaa palkinnoksi. Jos keksit jonkun hyvän kiertotien, niin kerro meille muillekin!

Tässä on itseasiassa kyse taitopohjaisesta kilpailemisesta, jolle on olemassa tietyt verotuspoikkeukset. Eli jos palkinnot joita jaat ovat pieniä (esim. alle 1000 euroa), niin toiminta vertaantuu tulojen suhteen pienten arpajaisten voittamiseen jolloin tuloja ei verottajalle tarvitse ilmoittaa. Tietyn pisteen jälkeen aikaisemman vastauksen mainittu tuloraja saavutetaan ja kaikki palkinnot tulee ilmoittaa verottajalle, mutta tämä käytännössä toteutuu ainoastaan isoimpien turnausten osalta.

Tuotepalkintoja ei tosiaan koskaan tarvitse ilmoitaa, joten jos onnistut saamaan boosterikoodeja blizzulta palkinnoiksi tai sponsoreilta esim. hiiriä niin ne ovat vapaata riistaa vaikka niillä olisikin itsessään arvoa hiukan enemmän.

Voin yksityisviestillä tai ircissä neuvoa enemmän, olen kuitenkin järjestänyt useita turnauksia elektronisessa urheilussa niin offline kuin online.

Noniin selkeytti paljon asiaa kiitos!

Toi palkintoboosteri homma Blizzardilta olis kyllä pirun hyvä, mutta jotenkin kyllä tuntuu, että haaveksi jää. Pitää kyllä kokeilla laittaa tiedustelua. Sittenpähän sen tietää.

Täytyy tiedustella sitten lähempänä mahdollisen turnauksen järjestämistä, että haluvatko pelaajat yleensä tuollasta pokeriturnaus-tyyppistä buyin systeemiä. Mulla ainakin pelikeskittyminen on ihan eri luokkaa kun pelissä on pientä pötsiä :slight_smile:

Mikäli tosiaan mennään arpajaislain puolelle, niin silloin verovapaiden palkintojen raja on 166 euroa (veroprosentti 30, vero jätetään kantamatta, jos sen kokonaissumma on alle 50e). 1000 euroa on siis todella paljon yläkanttiin, ellei asiaan liity jotain sellaista lainsäädäntöä, jota en tunne.

En nopeasti löytänyt netistä viitteitä tuosta, että pieniarvoiset turnaukset menisivät arpajaisista. Mistä asiasta voisi lukea?

[quote=“Thalian”]
Mikäli tosiaan mennään arpajaislain puolelle, niin silloin verovapaiden palkintojen raja on 166 euroa (veroprosentti 30, vero jätetään kantamatta, jos sen kokonaissumma on alle 50e). 1000 euroa on siis todella paljon yläkanttiin, ellei asiaan liity jotain sellaista lainsäädäntöä, jota en tunne.

En nopeasti löytänyt netistä viitteitä tuosta, että pieniarvoiset turnaukset menisivät arpajaisista. Mistä asiasta voisi lukea?[/quote]
Kun puhuin tonnista, tarkoitin yhteispottia ja se oli vain esimerkkiluku semmoisesta summasta joka menee jo yli rajan. Eli olet lukenut viestiä ihan oikein, jos voittaja (eli yksittäinen pelaaja) voittaa esim. 150e, ei veronkantovastuuta tule. Tuo raja nimenomaan lasketaan henkilökohtaisesti jokaiselle erikseen.

Mutta sitten tästä asiasta tarkemman tiedon löytäminen on käytännössä mahdotonta. Me SEULissa teemme tällä hetkellä paljon selvitystyötä asian suhteen kun pottien koot alkavat kasvaa. Verottaja ei myöskään ole se kaikkein helpoin yhteistyökumppani, koska luonnollisesti sieltä päästä haluttaisiin käsitellä rahavirtoja urheilijoiden palkkioina, johon tulee aivan hillitön veroprosentti kylkeen.

Turvallista on kuitenkin tällä hetkellä järjestää pienikokoisia turnauksia, jos järkkäätte isompaa, olkaa yhteydessä SEULiin vaikka osoitteen http://www.seul.fi kautta.

Ei, vaan vero kannetaan nimenomaan voittojen yhteissummasta (Arpajaisverolaki 4§) eli jos haluaa verojen jäävän alle tuon 50 euron, niin voitot yhteensä on pidettävä alle 166 euron. Verovelvollinenhan on nimenomaan arpajaisten (turnauksen) järjestäjä ja vero periaatteessa kannetaan jo ennen kuin voittoja edes tilitetään eli vain yhteissumalla on väliä, ei sillä, miten ne voitot jakautuvat pelaajien kesken.

Elektronisen urheilun tapauksessa asia vertaantuu arpajaislakiin, mutta ei kuitenkaan sieltä lueta. Eli ollakseni tarkempi aikaisemmassa vertauksessani:

Voit kuvitella asiaa aivan kuin voittaisit arpajaiset, vaikka kyseessä ei arpajaiset olekaan.

Tarkempi lakipykälä on muistaakseni jossain taitopohjaisten kilpaurheilulajien tulkinnassa, mutta koska en henkilökohtaisesti ole se henkilö joka tätä asiaa on liitossa selvittänyt, en tiedä tarkkoja pykäliä. Oleellista kuitenkin on se, että verovelvollinen on voittaja, ei järjestäjä. Tarkempaa tulkintaa asiasta voit kysellä jo aikaisemmin antamastani osoitteesta, olen tässä lähinnä tämmöinen viestinviejä siitä miten asiaa on aikaisemmin tulkittu ja miten turnauksia on pystytty täten järjestämään.

Suomessa saa siis pitää turnauksen, jossa osallistujien sisäänpääsymaksuista koostetaan palkintopotti? Ja saako se potti olla puhdasta käteistä? Jos siis verohommat hoidetaan niin kuin pitääkin (tai sitten potti on niin pieni että jää tuon rajan alle).

Saa järjestää, samoin kuin samanlaisia turnauksia esim. dartsista saa järjestää.

[quote=“Olodyn”]Elektronisen urheilun tapauksessa asia vertaantuu arpajaislakiin, mutta ei kuitenkaan sieltä lueta. Eli ollakseni tarkempi aikaisemmassa vertauksessani:
Voit kuvitella asiaa aivan kuin voittaisit arpajaiset, vaikka kyseessä ei arpajaiset olekaan.[/quote]

Arpajaisissahan veron tosiaan maksaa arpajaisten järjestäjä eli vertauksesi osuu siihen rahan saajaan, mutta ei millään tavalla ota kantaa siihen, millainen verokohtelu sitä kilpailun järjestäjää kohtaan tulee olemaan.

Mikäli verovelvollinen on voittaja, niin olen aika satavarma, että verotus menee ansiotuloverotuksen piiriin. Mihinkään arpajaisveroon tätä ei voi millään rinnastaa, koska arpajaisissa verovelvollinen on aina järjestäjä eli ei koskaan se voittaja. Ei siis voida mitenkään sanoa, että rinnastetaan tämä arpajaisiin ja voittaja on se verovelvollinen, koska arpajaisissa nimenomaan näin ei ole.
Finlex ei myöskään löydä mitään relevantteja osumia urheiluun tai taitoon liittyen.

Eli siis pieniä turnauksia järjesteässä, joissa palkintopotti koostuu sisäänpääsymaksusta, verovelvollinen on palkinnon saaja. Se että ilmoittaako voittaja huikeista voittosummistaan verottajalle jää siis hänen omaksi omantunnon kysymyksekseen :slight_smile:

Jotta vielä vähän sotkettaisiin niin linkkaan nyt vielä tähän toiselta foorumilta löytämäni vastauksen, jossa vastataan suunnitelukilpailun verotuskysymyksiin. Lista on ilmeisesti saatu PwC:ltä (kirjapito, veroneuvonta + kaikkea muuta).

Ja Kiitos kaikille vastaajille! Eikun turnauksia pyörittämään.

Näin sanoo PwC:

Kilpailusta saadut palkinnot saajan veronalaista tuloa, mikäli voitto perustuu kilpailijan tietoon ja taitoon
•Verohallituksen ennakonpidätysvelvollisuuden vapauttamisesta annetun päätöksen mukaisesti ennakonpidätystä ei toimiteta kilpailupalkinnoista, jollei sitä voida pitää ennakkoperintälain tarkoittamana palkkana, työ- tai käyttökorvauksena taikka urheilijan palkkiona
•Palkinto on kuitenkin saajan veronalaista tuloa lopullisessa verotuksessa
•Palkinnon antajan on ilmoitettava palkinto vuosi-ilmoituksella veroviranomaisille, mikäli palkintojen arvo kalenterivuoden aikana palkinnonsaajalle on vähintään 100 euroa

ja

•Lähtökohtaisesti palkinnon arvona pidetään hintaa, joka tavaran hankkimisesta on jouduttu maksamaan
-Mikäli tavaran hankintahinnan alhaisuuteen vaikuttaa se, että samanaikaisesti tavaraa mainostetaan esimerkiksi mediassa, myös tuotteen mainosarvo vaikuttanee tuotteen arvostukseen
•Mikäli tavara on saatu ilmaiseksi, palkinnon arvoksi tulisi katsoa hinta, jonka palkinnon voittaja tuotteesta joutuisi maksamaan, jos hän hankkisi palkinnon vapailta markkinoilta
•Rahapalkinto tai siihen verrattava suoritus arvostetaan nimellisarvoonsa

sekä

•Mikäli kilpailu ja siitä saatu palkinto on korvausta tehdystä työstä, palkinto on saajan veronalaista tuloa
•Palkinnosta on toimitettava ennakonpidätys verokortin mukaisesti
-Mikäli annetaan ainoastaan tavarapalkinto, ennakonpidätystä ei voida toimittaa
•Palkinto on ilmoitettava vuosi-ilmoituksella

Ironfistin vastaus on todella kattava ja käsittääkseni erittäin lähellä todellisuutta. Ainoastaan tuo ennakonpidätyskohta on semmoinen jota ei käytännössä ole valvottu ollenkaan, summien ollessa pieniä.

Eli kyllä, jos voitatte isoja summia, asiasta tulee velvoittaa verottajalle, mutta nimenomaan pelaajan tulee se ilmoittaa eikä järjestäjän. Tietysti jos järkkäätte esim. 10 000 euron turnauksen niin voipi olla hyvä idea käydä juttelemassa ensin verottajalle että “hei mites nyt tehdään”. Voin vain sanoa että sieltä todennäköisesti vaaditaan verokorttia pelaajilta tai sitten lisäveroprosentilla vaaditaan maksua.

Toivottavasti tulevaisuudessa saadaan tähän asiaan kattavampi neuvoantava opus julkaistua maailmalle liiton kautta, mutta sitä odotellessa näillä mennään.