Vähän sanomista insomniasta

Nyt taas vähän hävettää Suomen esportsin kanssa. Eilen olin mukana pelaamassa Insomniassa hs-turnauksessa joka oli Hearthstone.fi ja Fraktion järjestämä. Luin annetut säännöt läpi ja ilmoittauduin turnaukseen. Turnaus muodoksi ilmoittautumisessa oli merkattu Double Elimination. Pelit menivät hyvin ja olin jopa yllättynyt pelaajien tasosta. Suurin yllätys oli kuitenkin kun olin hävinnyt tw:lle losers bracketin finaalissa ja siirryttiin pelaamaan finaalia. Winners bracketin voittaja elf hävisi ensimmäisen setin tw:lle 2-3. Sitten tapahtui jotain odottamatonta. Järjestäjä totesi että turnaus on ohi ja tw on voittaja. Siinä kohtaa aika moni alkoi ihmetellä, että miten tässä nyt näin kävi. Kaikille joille Double Elimination formaatti on tuttu tietävät, että kaikilla pelaajilla on ns. kaksi elämää. Eli tiput ensimmäisestä häviöstä lower brackettiin ja toisesta häviöstä karsiudut. Miten on mahdollista että kaveri joka ei ole hävinnyt kertaakaan ennen grand finaalia tippuu pois kerrasta? Oikeastihan tässä kohtaa Double Eliminationia tulee ns “bracket reset” eli loser bracketin voittaja on tasoittanut pelin ja pelataan viimeinen setti ja sen voittaja voittaa koko turnauksen.

Selvittelimme tätä turnausjärjestäjän kanssa ja kysyin että miksi näin kävi. Vastaus oli että finaali oli Single Elimination. Pelaajille tätä ei kerrottu kuin vasta finaalin päätyttyä. Sanoin että eihän niin voi tehdä. Ei se ole reilua winners bracketin voittajalle. Kaverihan on pelannut puhtaasti koko bracketin läpi ja sitten rangaistaan yhdestä tappiosta kun toinen on saanut toisen mahdollisuuden. Järjestäjän vastaus hämmästytti, lannisti ja jopa raivostutti. Kyllähän sitä voi tehdä ihan mitä vaan, kuului lausahdus. ja sitten että asiaa selvitetään ja soitetaan Olodynille. Lopullinen tulos oli että tulokset pitävät ja mitään ei tehdä asialle. Käsittääkseni tw ja turnausjärjestäjä olivat kaveruksia.

Virallinen selitys oli että turnausjärjestelmä ei tue Double Elimination formaattia eli tekninen vika ja aina on pelattu finaali Single Eliminationina. Paitsi että kysymyshän on lohkoista ja top 8 pelataan Single Eliminationina. Joten nyt ei pelattukkaan “kuten aina”.

Saa taas miettiä että millä tasolla Suomen esports on. Ei mennyt nyt ihan nappiin jätkät. Reilu peli pitäisi olla reilua myös turnausjärjestäjien osalta jos edellyttävät sitä pelaajilta.

Tässä linkkiä turnaukseen ja bracketteihin:

insomnia.gamecrew.fi/tournaments … o-non-byoc

insomnia.gamecrew.fi/brackets/view/7/full

Tuo double elimination on pelattu täysin oikein. Mihin muka voi enää tippua grand finalin jälkeen? Johan se nimikin sen kertoo, että se on viimeinen matsi ja kyseisen matsin voittaja kukitetaan koko turnauksen voittajana.

Herää kysymys miten turnauksen järjestäjä ei ole pystynyt selittämään turnausformaatin toimintaa niin selvästi, ettei tälläisiä väärinymmärryksiä tapahtuisi.

[quote=“Peekstrom”]Tuo double elimination on pelattu täysin oikein. Mihin muka voi enää tippua grand finalin jälkeen? Johan se nimikin sen kertoo, että se on viimeinen matsi ja kyseisen matsin voittaja kukitetaan koko turnauksen voittajana.

Herää kysymys miten turnauksen järjestäjä ei ole pystynyt selittämään turnausformaatin toimintaa niin selvästi, ettei tälläisiä väärinymmärryksiä tapahtuisi.[/quote]

The winners of the L Bracket major semifinals compete against each other in the L Bracket minor-final, with the winner playing the loser of the W Bracket final in the L Bracket major final.

The championship finals of a double elimination tournament is usually set up to be a possible two games. The rationale is that since the tournament is indeed double elimination, it is unfair to have the W Bracket champion eliminated with its first loss. Therefore, while the W Bracket champion needs to beat the L Bracket champion only once to win the tournament, the L Bracket champion must beat the Winners’ Bracket champion twice.

en.wikipedia.org/wiki/Double-eli … tournament

challonge.com/Luminyrkki14bbcp_DE

Tässä on Double Elimination bracket jossa Wauhti voittaa losersin, menee finaaliin ja voittaa Tofman. Tämän jälkeen Wauhdin pitää pelata toinen setti voittaakseen turnauksen. Tämä on standardi käytäntö esportsissa, niin Starcraftissa kuin kaikissa tappelupeleissä.

Double elimination turnauksessa tosiaan pitää hävitä kahdesti ennen kuin on ulkona. Turnausjärjestäjä ei nyt ole ilmeisesti tiennyt, miten DE toimii ja on sitten toiminut oman oletuksensa mukaisesti, mikä nyt oli täysin väärä. On kyllä surullista, että järjestäjä ei pystynyt myöntämään virhettään, sillä virheitä tulee väkisinkin välillä, mutta tärkeää on niiden myöntäminen.

Olen aina välillä puhunut #toisaalla, miten on käsittämätöntä, millaista porukkaa näitä erilaisia esportturnauksia maailmalla järjestetää. On surullista, jos kotimainen toimintakin menee samanlaiseksi puuhasteluksi kuin ulkomailla moniturnaus on mennyt.

En SC2:sta tai tappelupeleistä tiedä, mutta ainakin LoLissa selittämäni kaltainen double elimination on käytössä. Ohessa linkki viime kesäassyjen turnaukseen.

tournaments.peliliiga.fi/summer1 … ew/38/full

[quote=“Peekstrom”]En SC2:sta tai tappelupeleistä tiedä, mutta ainakin LoLissa selittämäni kaltainen double elimination on käytössä. Ohessa linkki viime kesäassyjen turnaukseen.

tournaments.peliliiga.fi/summer1 … ew/38/full[/quote]

Jos huomannet niin tuolla lukee turnauksessa

“23.00 Grand final (bo5), YB voittajalla 1 voitto”

eli ylä bracketin voittajalle on annettu advantagena 1 voitto.